Премиера на „Гара любов“ – да виждаш отвъд видимото

„Гара любов“ е заглавието на уникална по рода си театрална постановка за България, която има за цел да стимулира всички сетива на публиката освен зрението. Това ще се случи някак съвсем естествено в Русе – градът на първите неща. Постановката приветства любопитна зряща публика, която ще трябва да се лиши временно от зрението си, докато трае спектакълът, въпреки че е създадена за да създаде по-пълноценно преживяване на хора с нарушено или липсващо зрение.

Спектакълът е по проект „Театър 4D“ на русенското сдружение „Стенд Арт“, посветен на 100-годишнината от основаването на Съюз на слепите в България и се финансира от Национален фонд „Култура“ по програма „Социално ангажирани изкуства“. Предизвикателната задача да поставят завладяващ сетивата невизуален спектакъл е поверена на режисьора Ивайло Ненов и композиторът Пламен Мирчев – Мирона, който създава оригиналната многоканална звукова среда и атмосфера на спектакълът. Музиката в него също е авторска на SERGIE, Ани Ангелова и Васил Маринов.

Уникалната постановка обединява артисти от Държавен куклен театър Русе и Драматичен театър „Сава Огнянов“ Русе. Това са актьорите Васил Маринов, Димитър Пишев, Йоланда Димова, Любен Русенски, Милен Димитров, Надя Банчева и Николай Ангелов, който пък е част от импровизационната трупа „ВиЖна“.

Текста за пиесата е вдъхновен от поредица работни срещи на екипа с представители на регионалната организация на слепите в Русе и специално написан от Ваня Георгиева. Тя определя най-точно, какво може да очаквате в този спектакъл „Гара любов е една и много истории за срещите на любовта, за усещането да обичаш, да надушваш и напипваш любовта. Да я познаеш още от първата изречена дума. За грешките в нея и за последствията от действията ни в координатната система на най-бленуваното и осмислящо чувство. И за това, че винаги имаме шанс. Дори след като сме сгрешили. Да оправим нещата.“. Първата дата за събитието е на 14 октомври от 17 и 19:30 часа в Голяма зала на Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе.